Små bad kan være like bra som store!

Scala Bad Como – her vist i Supermatt Beige Sand med integrert håndtak. Porselenservant Anna og Sora speil med sidelys.

Foto: Scala Bad/Rørkjøp

Ingen liker liten plass og trange rom. Men bruker du litt tid på planlegging, kan du gjøre et lite bad både praktisk og brukervennlig – og det med enkle grep. Her får du inspirasjon til små bad!

I et tøft boligmarked er det mange som må inngå kompromisser når de kjøper hus eller leilighet. Og når vi skal pusse opp, er det fort gjort å legge mer vekt på trender og estetikk fremfor praktiske løsninger.

Men for deg som har et lite bad, er det ekstra viktig å tenke smart. Her gir vi deg noen idéer om hvordan du kan få mest mulig ut av et bad med begrenset plass. Hva bør du tenke på?

Behov og bruk

Hva har du og eventuelle familiemedlemmer behov for på badet? Hvordan blir badet brukt? Av hvem – og når? Små ting du kanskje ikke tenker over i det daglige, kan ha stor innvirkning på funksjonaliteten til et lite rom.

Lag en liste over vaner og rutiner som alle i husstanden har på badet. Hva trenger dere mest? Hva er unødvendig? Hva gjør dere først om morgenen, og sist om kvelden?

LinnBad Emma Smal i fargen Isbre. Leveres i 60 eller 80 cm bredde med Hopra speil i svart matt metallramme og Freya Smal porselenservant.

Foto: Linn Bad/Rørkjøp

Utnytt takhøyden på små bad

Gulvstående møbler for oppbevaring er ofte den store «plass-slukeren» på et lite bad. Men vent litt – har du husket å bøye nakken og kikke oppover? På veggene over toalett, speil og kommoder kan det nemlig finnes gode muligheter for oppbevaring.

Hyller kan kappes og tilpasses enhver vegg. Har du plass til tre eller fire hyller over toalettet, har du ganske sikkert løst utfordringen med hvor du skal oppbevare håndklær.

Har du i tillegg plass til et mindre vegghengt skap, har du funnet et hjem for såper, barberhøvler og andre toalettartikler. Og det helt uten å oppta noe av den dyrebare gulvplassen.

Belysning på små bad

Gode lysforhold kan gjøre underverker for et lite bad. Hvor mange vinduer har du på badet? Naturlig dagslys er selvsagt det beste. Har du få eller ingen vinduer, vurder muligheten for å få laget ett vindu. Kanskje kan du til og med gjøre det i taket?

Laufen Pro S innredning i eik med høyskap.

Foto: Laufen/Rørkjøp

Har du lite eller ikke noe naturlig dagslys overhodet, vær nøye når du skal velge belysning eller baderomsspeil. Hvilke typer og hvor mange lamper som passer best på ditt bad – og hvor – avhenger av mange faktorer. Med dimmere kan du justere graden av lys etter behov.

Heng det opp

De kan være så flotte og teknisk avanserte de bare vil, men du kommer ikke utenom faktumet at et gulvstående toalett tar opp mye plass. Og at de er mer tidkrevende å vaske. Så hvorfor ikke tenke annerledes? 

Et toalett som henger på veggen er både lekkert å se på, praktisk og renslig. Sisternen skjules inni veggen. Du frigjør gulvplass under toalettet, som igjen får rommet til å se større og mer luftig ut.

Rørkjøp er forhandler av mange forskjellige merker og modeller av vegghengte toaletter. Fellesnevneren er kvalitet.

Baderomsinnredning fra Villeroy&Boch

Foto: Villeroy&Boch/Rørkjøp

Utnytt hjørnene på små bad

Har du et lite bad bør du ikke gjøre feilen meld å la store hjørner stå ubrukt. For maks utnyttelse av plassen små bad, hvorfor ikke vurdere en hjørneservant?

Her finnes det mange stilige design å velge mellom. Går du for en modell med et underskap i tillegg, får du den optimale løsningen.

Baderommets midtpunkt er uten tvil badekaret eller dusjnisjen. Med et dusjhjørne med dører/åpning som vender innover, sparer du viktige centimetere. Og går du for et mindre, men dypere hjørnebadekar, er dette like flott som de større og frittstående variantene. Prikken over bade-i’en får du med en hjørnehylle over karet.

Unngå mørke toner 

En enkel og minimalistisk innredning trenger ikke å være synonymt med noe upersonlig eller kjedelig. Farger er fint, men du bør være forsiktig med mørke toner på et lite bad. Det stjeler fort mye lys. Velg hvitt eller en annen lys og nøytral grunntone på vegger og gulv. En dæsj med farge lar du badematten og håndklærne ta seg av.

På et lite bad er det ekstra viktig å holde det ryddig. Dess mer rot, dess mindre plass får du. La deg inspirere av feng shui for hvordan du best kan innrede et enkelt og harmonisk bad. Rene linjer, åpne flater og ro i sinnet? Ja, takk!

Hafa Nest er et smart møbel i fargen antrasitt for det lille baderommet eller gjestetoalettet. Servantskap med myktstengende dør eller skuffer. Pen servant med overløpsbeskyttelse. Oppbevaringsspeilet og helkroppsspeilet har hyller som er tilgjengelig fra to sider.

Foto: Hafa/Rørkjøp

Spesialtilpasset?

Det avhenger av hvilket budsjett du har, når du skal pusse opp eller innrede badet, men én mulighet er å velge spesialtilpasninger.

Riktige valg av farer, materialer og lyssetting gjør at rommet virker større. Legg merke til den smarte dusjveggen, som kan lukkes helt inntil veggen. Badet er ferdigstilt av Rørlegger Teknikk som er medlem av Rørkjøp.

Foto: Rørlegger Teknikk AS

Velger du skreddersydde løsninger på alt fra skap og kommoder til dusjnisje, får du en perfekt utnyttelse av arealet på nettopp ditt baderom.